Bijdragen aan een circulaire missie in de kledingindustrie

Bisnez helpt New Optimist met de introductie van een statiegeld-concept voor kleding.
Eveline Kuijper
Projectmanager
Evelien van Leeuwen Evelien van Leeuwen
Management Consultant

Het afgelopen jaar heeft team Eveli(e)n(e) kledingmerk New Optimist ondersteund in het invoeren van statiegeld op kleding. New Optimist is een Amsterdams kledingmerk. Met hun missie ‘lokaal, sociaal, circulair’ hebben zij de ambitie om een verandering teweeg te brengen in de mode-industrie. Zo ook met de uitvoering van het innovatieve idee om statiegeld op kleding te introduceren. Wij mochten hen hierin ondersteunen.

Bisnez zet zich in voor maatschappelijke opdrachten
Bisnez hecht grote waarde aan maatschappelijk verantwoord ondernemen. In onze doelstellingen is opgenomen dat diverse medewerkers social return opdrachten uitvoeren voor maatschappelijke organisaties. In het kader hiervan kwamen wij in contact met het kledingmerk New Optimist die een mooie maatschappelijke doelstelling heeft geformuleerd in drie speerpunten: lokaal, sociaal en circulair. New Optimist is een koploper in het creëren van een duurzame mode-wereld die lokaal produceert circulariteit van textiel bevordert en werkt met statushouders om de arbeidsmarktparticipatie te vergroten. Wij hebben hier met veel plezier een kleine bijdrage aan kunnen leveren.

Een kijkje in de keuken van de kledingindustrie
Het begint met een kop koffie in een hip atelier in hartje Amsterdam met de oprichters van New Optimist: Xander Slager en Nelleke Wegdam. Eveline Kuijper en Evelien van Leeuwen, bekend bij de klant als team Eveli(e)n(e), verkennen met Xander en Nelleke wat Bisnez kan betekenen voor New Optimist. We krijgen eerst een spoedcursus over de textielindustrie en circulariteit in de mode industrie. ‘YES statiegeld, NO textile waste’. Dat is de slogan van een nieuw project waar Xander en Nelleke over nadenken. Op de achtergrond een foto van een afvalberg: de fast fashion mode-industrie draagt eraan bij dat wij onze kleding als wegwerpmaterialen beschouwen. Alles is toch opgelost als je deze kleding vervolgens naar de kledingbak brengt? New Optimist is daarin duidelijk: dat is niet het geval. De stoffen die worden gebruikt in de kledingindustrie zijn namelijk niet geschikt om volledig te recyclen. En al helemaal niet om meerdere keren te recyclen. De kleding van New Optimist is dit wel. Zelfs de labels in de kleding en de stiksels van de kleding zijn van recyclebaar materiaal. Hiermee streven zij naar een circulaire economie. Nelleke brengt het verhaal van New Optimist vol overtuiging en passie.

Maatschappelijke impact met onze opdrachten. Ook dat is onze Bisnez.

Vergroten van de effectiviteit van statiegeld
In gesprek met Nelleke en Xander verkennen wij hoe wij hen kunnen helpen. Samen komen we tot de conclusie da we hen kunnen ondersteunen in het vergroten van de effectiviteit van het statiegeld project. Eveline en Evelien hebben een rol gespeeld in de optimalisatie van het communicatieplan. Immers; hoe zorg je ervoor dat het belang van statiegeld wordt begrepen. En, hoe zorg je ervoor dat de winkeleigenaren hetzelfde belang inzien van statiegeld op kleding? En lukt het hen om dit verhaal over te brengen op het winkelend publiek? Na de optimalisatie van de communicatie, heeft team Eveli(e)n(e) een evaluatie opgestart met als hoofdvraag: is het statiegeld traject geslaagd? New Optimist kan de lessen die hieruit getrokken worden gebruiken voor de doorontwikkeling van statiegeld op kleding.

De timing van het eerste kopje koffie bleek erg goed te zijn, het statiegeld traject stond namelijk nog in de kinderschoenen. De Eveli(e)ne’s konden meteen een eerste sessie bijwonen met de drie (erg enthousiaste) winkeleigenaren die als eerste kleding met statiegeld zouden gaan verkopen. Op basis van de input van Nelleke en Xander hebben we drie workshops gehouden. Samen met de winkeleigenaren hebben we per winkel onderzocht hoe statiegeld op kleding het meest tot zijn recht zou komen. Daarbij was de kernvraag: hoe zorg je er als winkel voor dat de noodzaak van statiegeld tijdig wordt besproken en dat het extra bedrag geen onwelkome verrassing is bij de kassa? De Eveli(e)nes hebben geholpen bij het opstellen van een communicatiestrategie. Vervolgens zijn workshops gehouden met de winkels om per winkel het nodige maatwerk te bespreken: wat voor type klanten hebben zij? Hoe verloopt het klantcontact? Hoe wordt de kleding gepresenteerd? Deze informatie is door New Optimist gebruikt om passende communicatiemiddelen te creëren.

Wij kijken met een goed gevoel terug
Als Bisnez zijn we enorm trost dat we een kleine bijdrage hebben mogen leveren aan het begin van circulariteit in de mode-industrie, een wereld die voor ons nog onbekend was. We hebben wijze lessen opgedaan die we koesteren en meenemen naar volgende projecten.

Nieuwsgierig geworden naar statiegeld op kleding? Neem dan eens een kijkje op de website van New Optimist: STATIEGELD – New Optimist

Eveline Kuijper
Projectmanager
Evelien van Leeuwen Evelien van Leeuwen
Management Consultant