Van afstudeerder naar consultant

mijn eerste baan in de advieswereld
Joost Agterdenbos
Projectmanager

Het is begin december als ik een bericht op Linkedin plaats naar aanleiding van mijn scriptie, die ik schrijf in het kader van de master ‘Organisaties, verandering en management ’ aan de Universiteit Utrecht. Hierin vroeg ik aan mijn netwerk: “Bent u werkzaam in een organisatie of kent u een organisatie die een interessant vraagstuk heeft dat ik zou kunnen onderzoeken?”. Op deze vraag kreeg ik meerdere reacties, waaronder van Evelien van Leeuwen van advies- en projectmanagementbureau Bisnez.

Evelien vertelde mij dat zij bij Bisnez werkte aan een project rondom de dementiezorg. Binnen dit project werd door Evelien, samen met voormalig minister Arie Slob, Bisnez-directeur Frans den Boer en ziekenhuisbestuurder Peter-Willem van Lindenberg onderzoek gedaan naar de samenwerking tussen verschillende partijen in de zorg en ondersteuning voor mensen met dementie. Haar vraag aan mij was of ik voor mijn scriptie een vervolgonderzoek hierop wilde doen. Direct was ik enorm enthousiast. Bisnez bood mij bovendien de kans om fulltime met mijn scriptie aan de slag te gaan: een laptop, zo veel begeleiding als ik wenste en de vrijheid (en daarmee het vertrouwen) om zelf invulling te geven aan mijn onderzoek. Deze voorwaarden zorgden ervoor dat ik geen enkele bedenktijd nodig had.

Een paar maanden later was het zover en begon ik dan echt aan mijn scriptie. Ik kan me nog goed herinneren dat ik het kantoor van Bisnez voor de eerste keer binnenstapte en ik me direct welkom voelde. Iedereen was enorm vriendelijk en ik werd direct overal voor uitgenodigd. Zo mocht ik bij alle sociale- en inhoudelijke bijeenkomsten aansluiten. Dit zag ik totaal niet aankomen, gezien ik als afstudeerder voor slechts een aantal maanden in dienst kwam. Gedurende het hele onderzoek heb ik enorm genoten van wat Bisnez mij bood.

Gedurende het hele onderzoek heb ik enorm genoten van wat Bisnez mij bood.

In de periode waarin ik mijn scriptie schreef is mij één specifiek moment bijgebleven. Ik had namelijk gehoord dat mijn grootvader ernstig ziek was en op korte termijn zou komen te overlijden. Toen ik Bisnez hiervan op de hoogte bracht was het eerste dat gezegd werd: ‘neem je tijd, laat alles vallen als dat nodig is’. Hoewel dit een verdrietige situatie was, heeft het mij wel doen inzien dat de menselijke maat bij Bisnez daadwerkelijk hoog in het vaandel staat.

Naast de menselijke maat zijn de kleinschaligheid en informele organisatiecultuur binnen Bisnez mij erg bevallen. Hierdoor heb ik veel collega’s kunnen spreken en ben ik er achter gekomen dat Bisnez een breed palet aan interessante opdrachten voor aansprekende opdrachtgevers uitvoert. Er wordt hard gewerkt, maar ik vond het gaaf om te zien dat daarnaast maatschappelijk verantwoord ondernemen als erg belangrijk wordt gezien. Een bijzonder project zoals het dementieonderzoek werd pro bono uitgevoerd, enkel om een bijdrage te leveren aan een belangrijk maatschappelijk vraagstuk. Ik heb dan ook ervaren dat Bisnez een uitzonderlijk adviesbureau is.

Nog tijdens de periode waarin ik aan mijn scriptie schreef, werd naar mij vertrouwen uitgesproken. Ik kreeg een vast contract aangeboden om bij Bisnez als consultant aan de slag te gaan na het afronden van mijn studie. Dit vond ik erg bijzonder en het was voor mij dan ook een makkelijke keus, want dit is voor mij de ideale plek om mijn carrière te starten.

Joost Agterdenbos
Joost werkt sinds 2023 bij Bisnez als projectmanager. Direct na het afronden van zijn master Organisaties, Verandering en Management is Joost aan de slag gegaan bij Bisnez.

Wil je meer weten over Joost? Bekijk dan hier zijn profiel!

Joost Agterdenbos
Projectmanager