Moeder zijn én een succesvolle carrière in de consultancy hebben – is dat wel mogelijk? Om die vraag beantwoord te krijgen gingen we in gesprek met Bisnez-consultants en moeders Astrid Huigen, Annette Kramer, Judith Koetsveld en Sylwia Abbaszadeh. Bij Bisnez blijken werkende moeders zeker geen unicum. Bijna de helft van de vrouwelijke consultants is moeder van één of meer kinderen. Op een gezellig terras in Gouda, genietend van de zon, spraken de vier collega’s over veranderingen, verwachtingen en alle ballen in de lucht houden.
Mama’s in de consultancy - Genieten van werk én kinderen
Astrid Huigen is projectmanager en moeder van Fedde (4), Romee (3) en Vieve (1).
Annette Kramer is management consultant en moeder van Fiene (3) en Julia (1).
Judith Koetsveld-Kreuzen is projectmanager en moeder van Noé (1 jaar). In de herfst verwacht ze haar tweede kindje.
Sylwia Abbaszadeh is management consultant en moeder van Mila (9 maanden).
Het gesprek gaat al snel over de praktische uitdagingen van het moederschap. Hoe gaan we de opvang realiseren en wat gaan we doen als beide ouders ’s avonds activiteiten in de agenda hebben? En twijfels over de impact van minder werken: als je minder uren in de week gaat werken, kun je dan nog wel diezelfde gave opdrachten blijven doen? Deze dilemma’s worden door alle dames herkend. Al bleek de praktijk toch anders dan vooraf verwacht. “Volle agenda’s of niet, mijn partner en ik komen er eigenlijk altijd wel uit met de planning”, vertelt Annette. “Al vraagt het af en toe wel het nodige improvisatievermogen. Hebben jullie dat ook niet?” Sylwia knikt instemmend: “Improviseren is zeker belangrijk. Ik ben een stuk flexibeler geworden. Ik ben dol op schema’s, structuur en tijdsplanningen. Alleen wanneer je een baby hebt, kun je daar niet altijd stug aan blijven vasthouden. De komst van Mila heeft mij geleerd om los te kunnen laten en vaker nee te zeggen.” Ook Astrid herkent dit: “Ik doe nog steeds hele gave opdrachten. Maar wanneer je kinderen hebt word je vanzelf kieskeuriger, maak je betere keuzes en gaat prioriteiten stellen makkelijker. Ik denk dat je wel kunt zeggen dat het moederschap mijn carrière heeft verrijkt.”
‘Ik denk dat de veranderingen vooral op het gebied van effectiviteit liggen. Voordat ik moeder werd werkte ik meer uren, maar ik krijg nu in minder uren meer gedaan dan toen. Desondanks voel ik veel minder tijdsdruk dan voorheen.’, geeft Judith aan. De waarde van tijd is voor allen veel belangrijker geworden. Met een kind wil je de kostbare tijd die je hebt besteden aan zaken die je écht leuk vindt. Allen focussen daar nu veel sterker op. Bij Astrid is de verandering naar professional met een gezin heel organisch gegaan. ‘Mijn uitgangspunt was altijd dat ik over mijn carrière hetzelfde zou blijven denken en dat ik er alleen een extra rol bij kreeg. Ik was juist gemotiveerd om te laten zien dat ik beide rollen kon combineren.’
De uitdaging voor alle ouders. School belt dat je kind ziek is en moet worden opgehaald, een bericht in de ochtend dat school niet doorgaat, nog voor je de deur uit bent zitten de kleren van je kind al onder de vlekken, etc. Natuurlijk altijd op het moment dat het niet uitkomt, net voordat je een belangrijke presentatie moet geven of je een afspraak hebt. Daarnaast plant de kinderopvang of school natuurlijk ook activiteiten binnen de uren dat zij open zijn. Volgens Judith draait het boven alles om keuzes maken: ‘Je kan niet alles op 110% doen. Natuurlijk is het soms ingewikkeld, je wil graag alles en iedereen tevreden houden. Je wil dat je project goed verloopt en je dat opdrachtgever te allen tijde tevreden is. Binnen Bisnez is er een heel duidelijke prioritering: werk is belangrijk, maar de thuissituatie gaat voor.’ Het is belangrijk om met je werkgever in gesprek te zijn over dit soort uitdagingen. En geef het vooral ook aan als je daar hulp bij nodig hebt. ‘Bij onverwachtse zaken is het soms improviseren, maar veel zaken zijn ook goed te plannen’ vult Astrid aan. ‘Bijvoorbeeld voorstellingen van de kleuterklas midden op de dag. Daar ben ik gewoon bij om mijn kind te zien stralen! Het vraagt om agendamanagement en goede afstemming met de opdrachtgever, maar dat gaat eigenlijk altijd goed.’ Annette: ‘Wat dat betreft is het wel heel fijn werken bij een werkgever die begrijpt wat belangrijk voor je is. De eerste opdracht na mijn verlof was dichtbij huis. Ik heb het zo gewaardeerd dat ze dat voor mij hebben geregeld.’
Diversiteit & Inclusie
We willen een werkomgeving bieden waarin alle (toekomstige) werknemers tot hun recht komen. In ons werving- en selectieproces en ons HR beleid hebben we aandacht voor diversiteit en inclusiviteit, zodat Bisnez een organisatie is waar iedereen welkom is en zich thuis voelt. Daarom is Bisnez ook lid van 010 Inclusief. Lees hier meer…
Sylwia: ‘Omdat ik in eerste instantie moeite had met opvang rond te krijgen, wilde ik graag ouderschapsverlof opnemen. Ik voelde me wel bezwaard om daar zo snel al om te vragen, ik ben immers pas net in dienst. Maar er was direct begrip voor’. Ook Judith herkent dit: ‘Soms is het beter ergens helemaal niet bij te zijn, dan maar half. Ik merkte bij de geboorte van Noé dat ik soms door Bisnez tegen mezelf in bescherming werd genomen. Vooraf werd dan al aangegeven dat mijn aanwezigheid voor een bijeenkomst niet vereist was, dus dat ik me niet in onmogelijke bochten hoefde te wringen.’ Die ondersteuning van een werkgever biedt rust. Er wordt bij het bureau ook bewust aandacht aan ondersteuning besteed. Het gaat niet alleen om vragen naar waar de medewerkers behoefte aan hebben, maar ook hoe ze het uiteindelijk hebben ervaren. Zaken rondom ouderschap werken volgens Astrid net als alle andere onderwerpen binnen Bisnez: ‘Geef vooral aan wat je wil of nodig hebt en dan kom je er samen wel uit. Er is geen standaardlijstje op te noemen met wat er allemaal kan, maar als ik het moet samenvatten dan is het vooral: flexibiliteit en maatwerk.’
Het interview nadert het einde. De populaire comedyserie ‘De Luizenmoeder’ komt ter sprake. Hier wordt hartelijk om gelachen omdat, alhoewel absurd, dit soms erg dicht bij de realiteit komt. Alle dames herkennen de situaties en het gedrag van personages uit de serie. Niet alleen op het schoolplein, maar ook bij de kinderopvang. Astrid: ‘Ik heb nog geen kritische opmerkingen gehad. Al betekent dat natuurlijk niet dat er geen andere denkbeelden zijn over hoeveel je ‘mag’ werken wanneer je kinderen hebt’. Ook Judith heeft nog niet te maken gehad met soortgelijke kritiek. ‘Maar misschien komt dat ook wel omdat ik echt in mijn eigen bubbel zit, met veel mensen in een zelfde situatie’. Annette: ‘Een opmerking als ‘Oh gaat ze drie dagen naar de opvang, is dat niet veel?’ heb ik wel vaker gehad. Maar daar moet je gewoon niet naar luisteren. Bovendien heb ik er zelf geen moeite mee dat ze naar de opvang gaan en ik merk dat ook niet bij mijn kinderen.’ Sylwia: ‘Deze combinatie van werk met kinderen combineren past gewoon het best bij jullie gezin, toch?’ Annette instemmend: ‘Precies!’
Tips voor adviseurs en projectmanagers met een kinderwens en/of met kleine kinderen
- Ga (en blijf) in gesprek met je werkgever en opdrachtgever(s) over je (nieuwe) thuissituatie. Er zijn vaak meer mogelijkheden dan je denkt!
- Vraag aan collega’s hoe zij de combinatie werk en kinderen hebben geregeld. Dat zijn ervaringsexperts.
- Kijk goed naar wat jij wil. Of je nu fulltime wil blijven werken of bewust wat meer tijd voor jezelf wilt nemen; zolang het bij jou past is het goed.
- Als je eenmaal een kindje hebt, leg dan niet te veel druk op jezelf. Je moet het samen doen.
- Probeer je agenda goed te managen. Wees duidelijk over wanneer je vrij bent en geef het aan wanneer mensen je op jouw vrije dag bellen. Introduceer daarbij ‘heilige uurtjes’. Binnen dat tijdsblok in je agenda draait het enkel om jou en jouw gezin en ben je niet beschikbaar voor (of aan het) werk.
- Vergeet niet te genieten! Je bent in de consultancy gaan werken omdat je dit werk leuk vindt.
- En hetzelfde geldt natuurlijk voor je kind(eren). Maak tijd, zodat je ze bewust ziet opgroeien!