Katrijn Kliphuis en Charlotte van der Meulen versterken team Bisnez

Een goed begin van het eerste kwartaal van 2022

Dit artikel is verschenen op Consultancy.nl

Afgelopen maand heeft Bisnez twee nieuwe professionals mogen verwelkomen in het team. Katrijn Kliphuis heeft de overstap gemaakt vanuit gemeente Amsterdam om aan de slag te gaan als management consultant. Charlotte van der Meulen is onlangs afgestudeerd aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en trapt haar loopbaan af als projectmanager.

Na jarenlang bij de gemeente Amsterdam is Katrijn Kliphuis met een rugzak vol ervaring aan boord gestapt bij Bisnez. “Ik heb in veertien jaar tijd veel verschillende posities gehad en in verschillende hoedanigheden gewerkt binnen de gemeente. Zo heb ik me gespecialiseerd in aanbestedingsrecht, heb ik veel met integriteit gedaan, maar ben ik bijvoorbeeld ook met governancevraagstukken aan de slag gegaan en actief geweest in het sociale domein.”

Voordat ze bij de gemeente terechtkwam, studeerde Kliphuis af in de rechten aan de Universiteit Utrecht. Daarna werd ze aangenomen voor een promotieplek bij de Universiteit van Amsterdam. “Hoewel die promotie het uiteindelijk niet is geworden, heb ik het wel enorm naar mijn zin gehad met lesgeven.” Dat lesgeven doet ze af en toe nog steeds, net als het begeleiden van scripties. Daarnaast is ze ook nog actief in de politiek als gemeenteraadslid in Haarlemmermeer.

"Het gaat om goed luisteren en mensen helpen om op de juiste plek te komen. Uiteindelijk ben je een soort buitenboordmotor."

Nog in dienst bij de gemeente plande ze een koffieafspraak met een oude bekende: Peter-Willem Lindenberg, algemeen directeur van Bisnez. Een afspraak die precies op het juiste moment kwam.

“Ik was al een tijdje zoekende naar wat ik precies wilde gaan doen. Tijdens ons gesprek ging het over de manier waarop Bisnez zich in de markt opstelt, maar ook de opdrachten die ze doen en de filosofie die Bisnez heeft omtrent werkgeverschap. Dat sloot heel goed aan bij wat ik zocht.” Na de kop koffie volgden nog twee gesprekken en in no time was de zaak beklonken.

Andere dimensie aan het werk
Het meest kijkt Kliphuis uit naar het leren kennen van nieuwe organisaties. “Na zo’n beetje elk hoekje van de gemeente te hebben ontdekt, vind ik het ontzettend leuk om een kijkje te kunnen nemen in de keuken bij andere organisaties. Ik ben nieuwsgierig en wil ontdekken hoe ik de kennis en ervaring die ik heb van toegevoegde kan waarde laten zijn binnen een andere omgeving.”

Als eerste opdracht is ze aan de slag gegaan binnen de gemeente Rotterdam. “Ik ben gestart als kwartiermaker en ga me bezighouden met de implementatie van een plan dat andere Bisnez-collega’s hebben geschreven. Ontzettend leuk dat ik dat nu vanuit een externe adviseringsrol mag meekijken. Dat geeft een andere dimensie mee aan het werk, omdat je ook nieuwe perspectieven mee kunt brengen.”

“Het mooie van ervaring die je bij een andere organisatie hebt opgedaan, is dat je niet altijd het wiel opnieuw hoeft uit te vinden”, licht ze toe. “Het gaat om goed luisteren en mensen helpen om op de juiste plek te komen. Uiteindelijk ben je een soort buitenboordmotor.”

Kliphuis blikt tevreden terug op haar eerste maand bij Bisnez. “Het is heel fijn binnenkomen met direct een opdracht die in het verlengde ligt van wat ik in het verleden ook heb gedaan. Ook de spontaniteit van collega’s kan ik heel erg waarderen. Iedereen zit ergens anders, dus moet je tijd investeren om op andere manieren kennis te maken met collega’s. Het leuke is dat iedereen dat ook echt actief doet. Als nieuweling word je met open armen ontvangen. Ik ben blij met mijn nieuwe baan!”

Collega’s gezocht!

Om aan de vraag van onze opdrachtgevers te kunnen voldoen zoeken we projectmanagers en management consultants die ons team komen versterken. Kijk op onze pagina Werken bij Bisnez voor alle vacatures.

Zorg bieden of zorg organiseren?

 

Na haar bachelor Geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam koos Charlotte van der Meulen een master Health Care Management aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Lastig vanwege corona vond ze dat niet. “Mijn master deed ik gewoon vanuit huis aan de keukentafel. Ik ben hooguit drie keer in Rotterdam geweest.”

Na het afronden van haar master ging ze op zoek naar haar eerste baan en kwam Bisnez op haar pad. “Ik was me nog aan het oriënteren of ik bij een zorginstelling aan de slag wilde of bij een consultancybureau. Zo belandde ik op Consultancy.nl en stuitte ik op Bisnez.”

Dat ze uiteindelijk haar loopbaan zou starten in de consultancy was voor haar niet direct een vanzelfsprekende keuze. “Ik had altijd de droom om arts te worden. Dat was het beeld dat ik in mijn hoofd had van mijn toekomst.”

Tijdens haar studie Geneeskunde kwam ze echter in aanraking met de organisatie van zorg. “Ik zag de haken en ogen omtrent bedrijfsvoering en besluitvorming in de zorg. Daar vormde zich mijn interesse in de processen rondom de organisatie. Uiteindelijk zag ik mijzelf eerder patiënten helpen door bijvoorbeeld wachtlijsten te verkorten en de organisatie van de zorg te verbeteren, dan zelf aan het bed te staan.”

Strategieën bedenken én implementeren
Gevraagd waarom ze specifiek voor Bisnez heeft gekozen, hoeft Van der Meulen niet lang na te denken. “Ik was niet op zoek naar een groot bureau binnen de Big Four, maar zocht juist een bureau waar de benadering heel persoonlijk is. Een plek waar ik veel zou kunnen leren en er ruimte is voor mijn persoonlijke ontwikkeling.”

“Ik wil niet alleen strategieën bedenken, maar vooral ook kunnen gaan implementeren en – niet onbelangrijk – vanaf het begin al kunnen leren van en samenwerken met de meer ervaren collega’s. Bij Bisnez heb ik dat gevonden.”

De eerste maand heeft ze inmiddels alweer achter de rug. “Ik mocht gelijk starten op een mooi project. Dit maakt deel uit van het veranderprogramma van de financiële administratie bij de gemeente Den Haag. Op het moment dat je in zo’n financieel proces duikt zie je direct hoeveel daarbij komt kijken en hoeveel mensen daarbij betrokken zijn. ”

Ondanks dat net is begonnen voelt ze zich al helemaal op haar gemak. “Ik werk samen met twee andere, ervaren Bisnez-collega’s. Het is heel fijn dat ik met vragen altijd op hen kan terugvallen. Ook de andere collega’s zijn heel betrokken. Ik kreeg al heel snel appjes en telefoontjes om kennis te maken. Door die aandacht voel je direct dat je ontzettend welkom bent.”

Van der Meulen wil de komende tijd vooral focussen op het verder ontwikkelen van haar projectmanagementskills. “Ik heb in deze korte tijd al heel veel geleerd en hoop dat voorlopig ook zo voort te zetten. Ik wil niet alleen heel vaardig worden op het gebied van projectmanagement, maar mijzelf ook persoonlijk ontwikkelen in de rol van projectmanager.”