Rondetafel Financieel Gezonde Ziekenhuizen

Bestuurders met elkaar in gesprek over hun succesfactoren en worstelingen

De financiële gezondheid van veel ziekenhuizen staat onder druk. Door onder meer veranderende regelgeving uit dit zich in een combinatie van een plafond in volume- en opbrengstgroei en oplopende kosten voor personeel, ICT en overige middelen. De gevolgen hiervan zijn financiële druk en beperkte ruimte om geld vrij te maken voor investeringen en innovatie.

Ziekenhuizen lijken verschillende strategieën te kiezen om hiermee om te gaan: drastisch bezuinigen, scherpe onderhandelingen met verzekeraars, duidelijke portfoliokeuzes, samenwerking in de regio, etc. Dit is vaak niet genoeg, en voor veel ziekenhuizen lijkt het onvermijdelijk dat de zorg op een fundamenteel andere manier georganiseerd moet gaan worden.

Op woensdagavond 15 mei gaan zeven bestuurders van ziekenhuizen hierover met elkaar in gesprek. Tijdens deze door Bisnez georganiseerde ronde tafel wisselen we ideeën uit over succesfactoren, leggen we worstelingen op tafel, om zo te reflecteren op de eigen aanpak en deze te bespreken met collega’s met een vergelijkbare uitdaging.