Peiling Bisnez: ‘Datagovernance heeft te weinig eigenaarschap’

Datagovernance blijft nog altijd het lastigste onderdeel van datamanagement
Peter Noordam
Management Consultant

Bijna een kwart van de organisaties doet niets met datamanagementrollen en – verantwoordelijkheden, blijkt uit een peiling van Bisnez. ‘Datagovernance blijft nog altijd het lastigste onderdeel van datamanagement.’

In aanloop naar het webinar ‘Datagovernance’ op 27 oktober hield Bisnez een peiling onder ruim zeventig respondenten, afkomstig uit zowel de publieke als private sector. Wat blijkt: 22 procent doet helemaal niets aan datagovernance, terwijl ruim veertig procent de rollen en verantwoordelijkheden op afdelingsniveau inbedt.

Katalysator van kwaliteit
‘De resultaten herken ik uit onze praktijk, maar ook uit eerdere onderzoeken,’ reageert Peter Noordam, managementconsultant bij Bisnez. De afgelopen jaren onderzocht Bisnez al twee keer de relatie tussen datakwaliteit en datamanagement. ‘Nog steeds blijkt dat datagovernance het lastigste onderwerp op de agenda is. En dat is opmerkelijk, omdat het wel dé belangrijkste katalysator van datakwaliteit is. Veel meer dan andere aspecten van datamanagement, zoals processen en architectuur.’

Noodzaak ontbreekt
Maar waar lopen organisaties dan tegenaan? Met stip op één: gebrek aan eigenaarschap (33 procent). ‘Zorg dat iemand ‘hoog in de boom’ de kar trekt, het liefst voor de lange termijn. Zonder die continue betrokkenheid wordt een succesvolle uitrol een hele uitdaging,’ reageert Peter.

Daarnaast ontbreken vaak de prioritering en een gevoel van nut, signaleert 18 procent van de respondenten in hun eigen organisaties. ‘Medewerkers voelen het als een keurslijf omdat een organisatiebrede datagovernance voor hun afdeling weinig toevoegt, terwijl de overtuiging er in de brede organisatie wel degelijk is.’ Tegelijk bekennen ze dat ze zelf ook te weinig kennis en kunde hebben (22 procent).

—————————————————————————————————————

Top-5 Succesfactoren

Gelukkig zijn er ook factoren die juist bijdragen aan succesvolle datagovernance, blijkt uit de peiling. De top-5 van succesfactoren:

  1. Organisatiebrede prioriteit
  2. Noodzaak om de datakwaliteit te verbeteren
  3. Duidelijke processen en verantwoordelijkheden
  4. Vereist vanuit wet- en regelgeving
  5. Overzichtelijk implementatietraject, met een heldere eindbestemming met realistische stappen

—————————————————————————————————————

Gratis boekje ‘Succesvol datamanagement’
Wil je professioneel werk maken van datamanagement? Vraag dan ons gratis boekje ‘Succesvol datamanagement – Meegroeien in het datatijdperk aan’ aan, boordevol praktijktips en stappenplannen om direct aan de slag te gaan. Neem contact op met Peter Noordam, ook als je verder nog vragen hebt of meer informatie wilt.

Het boek is ook te downloaden als ePub via deze link.

 

De komend weken publiceren we de blogs van twee andere sprekers van ons webinar ‘Datagovernance’, Johan van Tatenhove (Achmea Bank) en Johan Kramer (managementconsultant Bisnez bij Rijkswaterstaat). 

 

 

Peter Noordam
Management Consultant