Onderzoek dementiezorg in de media

Veel aandacht vanuit de media voor zorgen toekomst dementiezorg

Bisnez onderzocht de uitdagingen in de zorg voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. Op vrijdag 14 april werden de onderzoeksuitkomsten gepresenteerd tijdens een symposium. In de media werd er op deze dag veel aandacht besteed aan de uitdagingen in de dementiezorg, de problemen waar casemanagers dementie tegenaan lopen en belangrijke vervolgacties die nodig zijn om de zorg voor mensen met dementie beter te organiseren. Artikelen of fragmenten gemist? Terugkijken is mogelijk. Hierbij geven wij een overzicht van de televisie-uitzendingen, krantenartikelen en radio-uitzendingen die zijn verschenen.

Televisie

Hart van Nederland
In Hart van Nederland wijst Willem Bakker, voorzitter van stichting Ouderennetwerk West-Friesland, op de toenemende bureaucratie en complexiteit in de ouderenzorg. Ook onze directeur Frans den Boer komt aan het woord. Hij geeft aan dat 44% van de casemanagers dementie niet de juiste zorg kan organiseren voor mensen met dementie. “Ons onderzoek heeft uitgewezen dat het 5 voor 12 is. We moeten wat gaan doen met elkaar”.

Op1
Op1 refereert aan ons onderzoeksrapport en geeft aan: “Nieuw rapport luidt de noodklok, omdat de zorg voor mensen met dementie onder druk staat.” In het programma delen casemanagers dementie Gerben Jansen en Deborah Simon hun ervaringen. Ze merken dat zij en andere zorgverleners vaak verdwalen in een doolhof van regels, waardoor de juiste hulp voor mensen met dementie achterblijft.

Krant

Trouw
Trouw publiceerde een artikel met daarin de uitkomsten van ons onderzoek met de titel: “Dementiezorg loopt vast, drastisch ingrijpen geboden”. In het artikel worden de voornaamste conclusies van het onderzoek besproken.

Algemeen Dagblad
In het Algemeen Dagblad verscheen een interview met casemanager dementie Gerben Jansen [premium artikel]. Om een douchestoel van 150 euro te regelen voor een dame met dementie die wankel op haar benen staat, moest hij maar liefst 4 loketten af met de bijbehorende papierwinkel. Met dit voorbeeld verwijst Gerben naar het inefficiënte en bureaucratische zorgstelsel waarbij zorgmedewerkers verdwalen in een doolhof van regelgeving.

Radio

NOS Radio 1 Journaal
In het NOS Radio 1 journaal vertelde casemanager Gerben Jansen over de uitdagingen in de zorg voor mensen met dementie.

Online

Skipr
Nieuwsplatform Skipr, dat zich richt op zorgprofessionals, besteedde aandacht aan de uitkomsten van het onderzoek.