Onderzoek Datamanagement 2014-2016

Het groeipad voor datamanagement binnen Nederlandse organisaties
Thijs Grievink
Management Consultant
Dave Stam
Management Consultant

In 2014 is aan de hand van een volwassenheidsmodel een onderzoek uitgevoerd naar de volwassenheid en het groeipad van het datamanagement binnen Nederlandse organisaties.

De 3 belangrijkste uitkomsten waren:

  1. Nederlandse organisaties begaven zich in 2014 op het kantelpunt van afdelings- en ICT-gericht datamanagement naar centraal en procesgericht datamanagement.
  2. De ambitie was aanwezig om de datamanagement functie verder te professionaliseren en zodoende een hogere mate van datakwaliteit te bereiken.
  3. Data governance bleef achter in de ontwikkelingen ten aanzien van andere datamanagement aspecten, terwijl dit juist een katalysator bleek te zijn voor het structureel verbeteren van datakwaliteit *.

Een volledige beschrijving van het onderzoek uit 2014 en alle resultaten zijn opgenomen in een artikel. De resultaten van het onderzoek zijn in 2016 geverifieerd. Het artikel is onderstaand te downloaden.

Publiciteit

Het onderzoek werd op meerdere plekken onder de aandacht gebracht. Consultancy.nl: Bisnez start vervolgonderzoek datamanagement volwassenheid. Op Managementsite is een column verschenen over het belang van goede datakwaliteit. In de column worden 7 wijze lessen gegeven voor data governance. Ook op FM.nl verscheen een artikel over de bovenstaande lessen.

Thijs Grievink
Management Consultant
Dave Stam
Management Consultant