Judith Koetsveld over projectmanagement bij Bisnez

Judith is projectmanager bij Bisnez, een gespecialiseerd consultingbureau op het terrein van strategie executie en voorspelbaar management. Een carrière in consultancy lag tijdens haar studie niet direct voor de hand. Judith studeerde technische bedrijfskunde in Twente, met een focus op financial engineering en management. Ze deed haar afstudeeropdracht bij Rabobank op de afdeling Risk Management. “Het is inhoudelijk heel leuk om diep in een model te duiken, maar ik merkte dat ik de meeste energie kreeg van het projectmanagement rondom mijn opdracht”.

Op dat moment nam ze het besluit dat ze in de consultancy aan de slag wilde. Judith zocht een organisatie waar inhoudelijke expertise en vakmanschap voorop stond, maar waar tegelijkertijd een fijne, collegiale sfeer heerste. Maar op carrièrebeurzen en in-house-dagen kwam Judith na haar studie niet direct een consultancybureau tegen waar ze zich thuis voelde.

Daarom begon ze haar carrière in een andere rol bij technische dienstverlener Guidion, waar ze drieëneenhalf jaar werkte – eerst als accountmanager en al snel als business analist. De wens om alsnog ooit in de consultancy te gaan werken bleef echter sluimeren. Uiteindelijk kwam ze in het vizier van een headhunter die haar koppelde aan Bisnez. Het bedrijf werkt vanuit de overtuiging dat opdrachtgevers recht hebben op een betrouwbaar advies. Dat vertaalt zich in de kernwaarden van het bedrijf: toekomstgericht, menselijk, zorgvuldig en oprecht. Het bleek precies het bedrijf dat de inhoudelijke kansen bood én de normen en waarden uitdroeg waar Judith naar op zoek was. Judith: “Bleek het dus toch gewoon te kunnen. Ik heb nergens spijt van, maar als ik drieëneenhalf jaar eerder al op mijn intuïtie had vertrouwd en had volhard in het zoeken naar een consultingbureau dat aansluit op mijn visie, had ik mijn droombaan misschien eerder kunnen vinden.”

Verbreed je horizon

Judith leidt projecten bij opdrachtgevers van Bisnez. Tijdens deze projecten behartigt Judith maar één belang: dat van haar opdrachtgever. In projecten waarbij externe leveranciers betrokken zijn, opereert Bisnez als projectmanager of adviseur vaak aan de kant van de opdrachtgever. “Het moet voor de klant voelen alsof ik één van hen ben”, zo vertelt Judith. Ze is verantwoordelijk voor de projectplanning en stuurt teams aan op de uitvoering ervan. Daar komen inhoud en kennis samen met een talent voor stakeholdermanagement. Haar achtergrond in de technische bedrijfskunde komt haar uitstekend van pas. “Ik werk vaak met IT-ers of andere technische mensen. Het scheelt dat ik hun taal spreek en mee kan denken. Dat maakt mij flexibel en breed inzetbaar, en het geeft klanten vertrouwen in mijn kunnen. Maar ook met een andere achtergrond had dat gekund; het gaat erom dat ik mijn sterke kanten ken en ze weet in te zetten voor de klant.”

Iets vergelijkbaars geldt eigenlijk voor alle consultants en projectmanagers bij Bisnez. De inhoudelijke achtergrond van de consultants is zonder uitzondering interessant, maar toch altijd minder belangrijk dan hun ontwikkelpotentie en hun talent voor persoonlijk leiderschap. Als consultant zul je per definitie je horizon verbreden. Binnen Bisnez zijn opdrachten nooit hetzelfde. Je werkt in verschillende sectoren met een grote diversiteit aan opdrachten. “Dat is soms uitdagend, maar wees niet bang om uit je comfortzone te stappen,” adviseert Judith. “Wat je al geleerd hebt, bijvoorbeeld in je studie of vorige baan, pakt niemand je meer af. Maar laat je niet in een hokje duwen van wat je kunt, wie je bent, en hoe je verdere loopbaan eruit moet zien. Denk creatief en leg jezelf daarin geen beperkingen op; kijk gewoon hoever je komt met je ambitie en nieuwsgierigheid.”

Judith is projectmanager bij Bisnez sinds 2016 en heeft een Technisch Bedrijfskundige achtergrond. Ze is een betrokken en enthousiaste projectmanager die goed weet wat er speelt bij haar klanten. Ze verdiept zich in de stakeholders, de omgevingsfactoren en de drijfveren van het team. Met haar analytische vaardigheden doorgrondt ze de situatie en kan ze tot de juiste oplossing komen. Wil je meer weten over Judith, klik dan hier.

Vind een rolmodel

Het maken van sterke analyses en presentaties leerde Judith al van haar manager bij Guidion, Judith: “Dankzij haar heb ik niet alleen mijn analytische vaardigheden kunnen aanscherpen, maar ook mezelf en mijn ambities beter leren kennen.” Later, bij Bisnez, werd ze zoals ieder van haar collega’s gekoppeld aan een senior consultant die zich persoonlijk en actief bezighoudt met haar ontwikkeling én haar plezier in het werk. Zo’n ervaren collega is altijd bereikbaar voor een coachend gesprek. “Soms hoef je iemand maar tien minuten te spreken en als hij of zij dan de juiste vragen stelt, zie je opeens zelf de oplossing. Terwijl je anders vastzat in je eigen denken, je eigen beren op de weg.” Mentoren zijn niet in elke organisatie vanzelfsprekend. “Soms moet je er actief naar op zoek, maar dat hoeft niet moeilijk te zijn; een senior collega met wie je prettig samenwerkt, vindt het waarschijnlijk alleen maar leuk om jou verder te helpen. Maak gebruik van die mogelijkheid.”

Denk creatief en leg jezelf daarin geen beperkingen op; kijk gewoon hoever je komt met je ambitie en nieuwsgierigheid
Judith Koetsveld
Blijf jezelf uitdagen…

Bij  het matchen van consultants en projectmanagers voor een nieuw project  kijkt Bisnez niet zozeer naar senioriteit of ‘vinkjes’ op een project-cv. Er wordt naar de persoon gekeken om te bepalen welk project op dat moment het beste past. Daarbij speelt ervaring een rol, maar ook de ambities van de consultant, wat hij of zij graag wil leren, en of hij of zij op dat moment de energie heeft voor een grote uitdaging of juist behoefte heeft aan rustiger vaarwater. “Je huidige project is altijd de voorbereiding op het volgende en je ontwikkelt jezelf heel snel. Ik heb onlangs een project gedaan waar stakeholdermanagement op senior niveau een uitdaging voor mij was. Ik had te maken met sterke persoonlijkheden op directieniveau en moest zoeken naar de juiste toon om mezelf daarin te handhaven zonder me anders voor te doen dan ik ben.”

Bij Bisnez voeren we uitdagende, complexe projecten uit. De kunst is complexe materie zo transparant en voorspelbaar mogelijk te maken voor de klant. Eén van Judith haar sterke kanten is snel de opdrachtgever meenemen in waar ze mee bezig is. Transparantie en structuur zijn daarin de sleutelwoorden. Ook buiten de consultancy is dit een gouden vaardigheid, vindt Judith. Doordat Bisnez altijd transparant is richting haar cliënten, krijgen we veel vertrouwen van klanten. Zij durven ons te betrekken bij ingewikkelde of pijnlijke situaties waar veel op het spel staat. Maar ongeacht wat voor werk je doet, leidt transparantie tot vertrouwen – en dat betaalt zich altijd uit.”

Onderzoek je eigen wensen en spreek ze uit

Judith denkt daarom regelmatig na over haar professionele doelen en hoe ze die kan bereiken.. “Ik voel me verantwoordelijk voor mijn eigen ontwikkeling. Dus ik netwerk en laat anderen weten wat ik zoek. Daarmee heb ik veel invloed op mijn  opdrachten en carrière. Ik probeer erachter te komen wat ik wil en dat kenbaar te maken aan mensen om mij heen. Bij Bisnez wordt dit actief gestimuleerd. Mijn collega’s denken graag mee en proberen me te helpen. Als mensen niet weten wat jij wil kunnen ze niets voor je doen, dan moet je alles zelf regelen. Maar als je uitspreekt waar je naar op zoek bent, kan het je verrassen waar dat toe leidt.”