Ethisch Leiderschap op zijn best

Een inspirerende avond bij Bisnez
Charlotte van der Meulen
Projectmanager
Lisette Harrewijn
Projectmanager

In een wereld waarin ethische dilemma’s steeds vaker de krantenkoppen halen, is het cruciaal om gezamenlijk te begrijpen wat ethiek betekent, voor zowel de medewerker als voor de organisatie. Onlangs hadden we bij Bisnez het voorrecht om een avond te organiseren die geheel in het teken stond van ethisch leiderschap. Kitty Nooy en Tycho Prins van Aretia (www.aretia.nl), beiden experts in het veld, leidden de vakgroep met grote deskundigheid. Kitty Nooy, met haar uitgebreide ervaring in leiderschapsrollen waaronder die van hoofdofficier van Justitie, bracht het onderwerp ethiek tot leven met verhalen uit de praktijk. Ze benadrukte dat ethiek meer is dan alleen de regels volgen; het gaat om het maken van de juiste keuzes, ook als niemand kijkt. Tycho Prins, met zijn juridische en filosofische achtergrond, liet ons zien dat filosofie niet alleen iets voor in de boeken is, en gaf ons de handvatten om ethische principes te vertalen naar concrete acties.

De avond stond bol van interactie en praktijkvoorbeelden. We discussieerden over hoe je als leider ethische kwesties zichtbaar maakt en voorleeft in je team, maar ook over het tonen van de juiste eigenschappen  in uitdagende situaties. Collega’s werden aangemoedigd om hun visies en meningen te delen over ethische kwesties en dilemma’s, wat leidde tot een verhelderend begrip van ethiek en de toepassing ervan in het dagelijks leven.

Een van de kernpunten van de avond was integriteit. We verkenden wat het betekent om integer te handelen  en hoe je dit uitstraalt. Door vanuit verschillende perspectieven naar integriteit te kijken, stelden we gemeenschappelijke kaders op en leerden we hoe we een omgeving kunnen creëren waarin integriteit voorop staat.

Een ander belangrijk inzicht was het belang van de juiste eigenschappen  in uitdagende situaties. Als project- of programmamanagers  binnen een organisatie dragen we de verantwoordelijkheid om een voorbeeld te stellen en een open en positieve werkcultuur te bevorderen. Dit betekent niet alleen het naleven van ethische juiste normen, maar ook het actief uitspreken over ethische kwesties en het aanmoedigen van open communicatie binnen het team.

Het was een avond die niet alleen inspireerde maar ook concrete stappen aanreikte om ethisch leiderschap in de praktijk te brengen. Ethisch leiderschap gaat verder dan alleen het volgen van regels; het gaat om het tonen van onder andere rechtvaardigheid, empathie en moed. Hierdoor zijn we beter uitgerust om als leiders het goede voorbeeld te geven, ethische uitdagingen aan te gaan en een inspirerende werkplek te creëren waar iedereen trots op kan zijn.

Charlotte van der Meulen
Projectmanager
Lisette Harrewijn
Projectmanager