Een financieel gezond ziekenhuis, hoe bereik je dat?

Vier aanbevelingen uit de praktijk
Judith Ophoff
Management Consultant
Michiel Dijkman
Programmamanager

Het faillissement van het Ruwaard van Puttenziekenhuis in Spijkenisse in 2013 markeerde een kentering in de ziekenhuissector. Tot dat moment gingen ziekenhuizen niet failliet. Ziekenhuizen in financieel zwaar werden met extra subsidies in de lucht gehouden. Na het Ruwaard van Puttenziekenhuis, volgenden nog 3 faillissementen: eind 2014 ziekenhuis de Sionsberg en in 2018 het Slotervaartziekenhuis en de IJsselmeerziekenhuizen. De jaarlijkse Benchmark Ziekenhuizen van BDO laat zien dat ten minste 14 ziekenhuizen het financieel zeer zwaar hebben.

De financiële gezondheid van ziekenhuizen staat dus onder druk. Oorzaak is enerzijds een combinatie van een plafond in volume- en opbrengstgroei en anderzijds oplopende kosten voor personeel, ICT en overige middelen. De gevolgen hiervan zijn financiële druk en een beperkte ruimte om geld vrij te maken voor investeringen en innovatie. Ziekenhuizen kiezen verschillende strategieën om hiermee om te gaan: drastisch bezuinigen, scherpe onderhandelingen met verzekeraars, duidelijke portfoliokeuzes of samenwerking in de regio. Voor veel ziekenhuizen wordt het onvermijdelijk dat de zorg fundamenteel anders georganiseerd moet worden.

Vanwege de betrokkenheid van Bisnez bij een aantal ziekenhuizen en de inzichten die wij hebben verworven in het financieel gezond maken van (zorg-) organisaties hebben Judith Ophoff, Michiel Dijkman en Onno Ghijsen Cohen op 15 mei 2019 een aantal ziekenhuisbestuurders uitgenodigd voor een rondetafelgesprek over de vraag wat er nodig is om een financieel gezond ziekenhuis te worden en te blijven. In het artikel ‘Een financieel  gezond ziekenhuis, hoe bereik je dat?’ delen we onze belangrijkste bevindingen en aanbevelingen. Het artikel kunt hieronder downloaden.

Judith Ophoff
Management Consultant
Michiel Dijkman
Programmamanager